En trist fejring: Reformen af førtidspension og fleksjob fylder 10 år

Ved årsskiftet fyldte reformen af førtidspension og fleksjob 10 år, og vi kan konstatere, at der fortsat ikke har været politisk vilje til at justere reformen af hensyn til dem med de færreste ressourcer.

I anledningen af fødselsdagen har #VærdigReform lavet en video.

7. februar 2023

Det er ikke en 10 års fejring, vi glæder os over, men det er for os en anledning til at opfordre til handling!

I stedet for at få hjælp til at komme på førtidspension eller i fleksjob ender alt for mange mennesker i klemme, fordi reglerne er for firkantede. Så kære politikere – fra alle os 65 organisationer bag #VærdigReform, og på vegne af dem, der er ramt af reglerne, er her tre fødselsdagsønsker:

  • En hurtig relevant og realistisk afklaring

  • En ydelse, man kan leve af.

  • Dem, der kan mindst, selv må vælge ordning.

Lige siden reformens vedtagelse har Danske Handicap Forbund arbejdet aktivt for at opnå forandringer, som kan afbøde de værste følgeskader hos de påvirkede af reformen. Selvom man i dag 'kun' udsættes for ét ressourceforløb, er det stadig alt for meget, pointerer Susanne Olsen, landsformand, Dansk Handicap Forbund:

I dag ved vi, at flertallet efter de meningsløse og belastende forløb alligevel ender på førtidspension.
— Susanne Olsen, landsformand

”Vores medlemmer bliver ført rundt i manegen, og selvom der i dag er tale om forløb på maksimalt fem år, er det stadig alt for lang tid, og som fører til, at alt for mange risikerer at gå ned med flaget,” lyder det fra Susanne Olsen, som fortsætter med en opfordring til handling:

”Vi er usikre på, hvad der vil ske fremadrettet. Af regeringsgrundlaget kan vi læse, at der ikke er nogen plan for ændringer. Så hvad skal der ske? Og hvor ender vi henne?”

Uværdige og meningsløse forløb
Den 1. januar 2013 trådte reformen af førtidspension og fleksjob i kraft. Reformen begrænsede markant adgangen til førtidspension. I stedet skal borgere, med en teoretisk mulighed for at optræne arbejdsevnen, i såkaldte ressourceforløb. Her skal de gennemgå en indsats, som vil bringe dem tættere på arbejdsmarkedet.

Resultatet er, at mennesker, som befinder sig midt i sygeforløb og mennesker med indgribende handicap, bliver trukket gennem uværdige og meningsløse forløb – tilmed på et meget begrænset ydelsesniveau.

 ”I dag ved vi, at flertallet efter de meningsløse og belastende forløb alligevel ender på førtidspension. Så kære politikere! Nu er der gået 10 år uden handling. Det er på tide, at vi taler om, hvordan vi tager hånd om de mennesker, som bliver kørt over af systemet,” lyder det videre fra Susanne Olsen.

Reformen betød også forringelser af fleksjobordningen, som i dag stadig betyder, at det er markant sværere at komme i et fastholdelsesfleksjob, at mange går markant ned i indtægt, og at man ikke længere optjener arbejdsmarkedspension på lige fod med andre arbejdstagere.

Vi opfatter det som en stor succes, at vi under initiativet #VærdigReform lykkes med at samle 65 organisationer om seks fælles krav til en forbedring af området.

 
 

 

Seneste fokus og perspektiv

 
Forrige
Forrige

Dansk Handicap Forbund samarbejder med 15 organisationer i Guatemala

Næste
Næste

Erhvervslivet bekræfter handicaporganisationers udsagn: Tillidskris på handicapområdet kalder på reform