tre smilende personer sidder på en terrasse omgivet af blomster

Et forbund med globalt udsyn

- vi støtter handicaporganisationer i hele verden 

Dansk Handicap Forbund gør en forskel for mennesker med handicap i hele verden.

I 2022 er vi stolte af:

Hvor mange menneskers
levevilkår er blevet bedre?

4769

Hvor mange har taget kurser
i personlig udvikling, rettigheder
og organisationsarbejde?

3211

Hvor mange organisationer arbejder vi sammen med?

45

Hvor mange deltog
i samarbejdet?

16000

Vi har siden 1990 samarbejdet med handicaporganisationer i flere af verdens udviklingslande

Partnerskaberne finansieres typisk gennem Handicappuljen, som tildeles midler af DANIDA 

   

Hvor vi gennem langvarige partnerskaber på 15 til 18 år støtter organisationer i at blive velfungerende og i at samarbejde med hinanden. Målet er at skabe stærke og bæredygtige handicapbevægelser, der selvstændigt arbejder for, at mennesker med handicap opnår bedre rettigheder og levevilkår i det pågældende land.  

Partnerskaberne er baseret på værdier som demokrati, gennemsigtighed og lige muligheder for alle.  

Ud over de lange projekter, har vi også mindre samarbejder, som primært er drevet af vores frivillige under udvalget for globalt samarbejde (UGS). Det daglige arbejde udføres af ansatte i forbundet, som både inkluderer medarbejdere i Danmark og i vores samarbejdslande. Se vores medarbejderstab

PARTNERSKABSLANDE

I 2012 afsluttede vi indsatsen hos det første samarbejdsland - Nicaragua. Efter 18 års samarbejde, var handicaporganisationen i landet klar til at stå på egne ben. Nu arbejder vi frem mod lignende succeser i en række andre lande - gå på opdagelse herunder:

Nicaragua

– hvor det internationale samarbejde startede 

tre personer fra Nicaragua. den forreste går med krykker

Vores engagement i den globale verden startede i Nicaragua i 1990 med opbygning af forskellige værksteder for mennesker med handicap.  

I 1995 udviklede det sig til støtte med opbygning af organisationer af mennesker med handicap og koordinering mellem organisationerne.

I starten støttede vi mange små organisationer af og for mennesker med handicap. Senere i forløbet blev støtten koncentreret til seks landsdækkende forbund af mennesker med handicap og deres paraplyorganisation.  

Efter organisationerne havde vokset sig stærke og bæredygtige, stoppede støtten til de fleste partnere i 2012 og endeligt i 2015.

En benamputeret mand sidder på en stol med armene ud til siden

 Honduras

– tæt på exit med succes 

Partnerskabet i Honduras startede i 2006 med et pilotprojekt, og Dansk Handicap Forbund har arbejdet med handicapbevægelsen lige siden gennem en række projekter, der har støttet den største del af handicapbevægelsen i landet. 

Vi har samarbejdet med fire landsdækkende forbund af henholdsvis mennesker med synshandicap, hørehandicap, fysisk handicap og en organisation af forældre til børn med handicap. Derudover har landets paraplyorganisation ligeledes fået støtte.  

I 2025 stopper den finansielle støtte fra Dansk Handicap Forbund, da partnerne nu har kapacitet til at skaffe midler fra andre donorer og egne indtægter og er blevet stærke medlemsorganisationer, der gør en stor forskel for deres medlemmer.  

En kvinde i kørestol bliver hjulpet ind i en bil

Bolivia

– en ny handicapbevægelse vokser frem 

Partnerskabet i Bolivia startede i 2011 som et mindre projekt, og Dansk Handicap Forbund har siden støttet landsdækkende forbund af mennesker med hørehandicap, synshandicap, fysisk handicap, psykisk handicap og en organisation af forældre til børn med intellektuelt handicap. Derudover støtter Dansk Handicap Forbund den paralympiske komite i samarbejde med Parasport Danmark.  

Før vi startede støtten til Bolivia, var handicapbevægelsen præget af små ”cross-disability” organisationer (organisationer hvor forskellige handicaps er repræsenteret red.), hvor det nu mere er de diagnosespecifikke organisationer, der præger bevægelsen, hvilket giver større fokus på de konkrete udfordringer og behov for hvert enkelt menneske med handicap.  

mennesker med forskellige funktionsnedsættelser i Guatemala

Guatemala

– et samarbejde mellem 15 forskellige organisationer 

Partnerskabet i Guatemala startede i 2019. Da det er det nyeste land vi samarbejder med i Latinamerika, gør vi brug af erfaringer fra andre omkringliggende lande, ikke mindst nabolandet Honduras.   

I Guatemala er der mange små organisationer af mennesker med handicap, og hvis de skal have en chance for at skabe bæredygtige forandringer, bliver de nødt til at samarbejde. Vi har derfor samlet 15 organisationer på tværs af handicap, som er opdelt i fire grupper: Fysisk handicap, synshandicap, hørehandicap og krigshandicap.  

Gennem partnerskabet lægger vi vægt på at styrke samarbejde både inden for grupperne og som en samlet bevægelse.

Kvinde i kørestol holder kvinde, der sidder på jorden, i hånden i Uganda

Uganda

– støtte til en voksende og mere inkluderende handicapbevægelse 

Siden 2001 har vi arbejdet sammen med vores søsterorganisation ”Uganda National Action for Physical Disability (UNAPD)”.  

Vi er ved at afslutte vores støtte til organisationsudvikling og fokuserer nu på samarbejdet om at skabe brede, strategiske partnerskaber om bedre levevilkår for mennesker med handicap i Uganda, tilgængelighed i det offentligt rum, muligheder for parasport og flygtninge med handicap.  

Ud over partnerskabet med UNAPD har vi startet et langvarigt samarbejde om støtte til organisationsudvikling og rettighedsarbejde med otte mindre og nyere handicaporganisationer, der er organiseret omkring enkeltdiagnoser. 

amputeret kvinde i døråbning i Vietnam

Vietnam

– partnerorganisationer der favner alle handicap 

Vi har haft partnerskaber i det nordlige Vietnam siden 2012. Vi samarbejder med otte provinsorganisationer af personer med handicap, hvoraf to er helt nye, og tre har været med siden 2017.  

I Vietnam er der strenge regler i forhold til at danne organisationer. Det betyder, at alle vores partnerorganisationer favner alle handicap. Vi arbejder med: 1) Kapacitetsopbygning f.eks. i forhold til kommunikation, gennemsigtighed i beslutninger og økonomi, strategiplaner og økonomisk bæredygtighed, 2) Fortalervirksomhed og 3) Medlemsaktiviteter lige fra sangaftner til arrangementer om vold mod kvinder, rettigheder og hjælp til at få et handicap-certifikat for at kunne få ydelser fra myndighederne. 

Gruppe af mennesker med forskellige funktionsnedsættelser sidder i rundkreds og taler sammen

Frivillige kræfter

Ud over de ansatte består afdelingen for Globalt Samarbejde af frivillige, der er aktive i forskellige grupper. De frivillige tager ud og holder foredrag, laver kommunikationsarbejde, udveksler erfaringer med mennesker med handicap i vores partnerlande, sælger produkter etc. De frivillige har også været involveret i små projekter i Indonesien, Nepal og Ghana. 

Vi har landegrupper for Uganda, Vietnam og Latinamerika, grupper i forhold til rygmarvsskade og CP, samt en salgsgruppe. Samtidig er der forskellige kommunikationstiltag, som foregår på tværs.  

Vil du booke et foredrag, eller har du lyst til at blive frivillig (kræver medlemskab af Dansk Handicap Forbund)? Så send en mail til global@danskhandicapforbund.dk, så kontakter vi dig.  

Strategi for Globalt Samarbejde  

Børnebog: Fatima – pigen i kørestol