Et jubilæumsblik på forbundet – set fra Egmont Højskolen
Foto: Egmonthøjskolen
På Egmont Højskolen har halvdelen af eleverne handicap. Skolen er kendt for sommerkurser for mennesker med handicap og har for mange været en vigtig trædesten på vej ud i voksenlivet. DHF har holdt kongres på skolen siden 80’erne. Her kommer en jubilæumshilsen fra Egmont (red.)
Den 10. april 2025
Jubilæumshistorie nr. 15 i anledning af Dansk Handicap Forbunds 100-års jubilæum
Stort tillykke med jeres 100-års jubilæum. I er og har altid været en vigtig organisation og stemme i kampen for mennesker med funktionsnedsættelse.
Vi har haft den store fornøjelse at følge jeres arbejde igennem mange år, primært på sommerkurserne og i Egmont Højskolens bestyrelse, men også gennem andre arrangementer. Ikke mindst på jeres kongresser.
Som nyansatte på Egmont Højskolen blev det vores opgave, sammen med en gruppe fra Vanføreforeningen, at lave et ferieophold på 14 dage om til et højskolekursus. Det blev den spæde start på et 35-årigt samarbejde med Dansk Handicap Forbund.
Det var vores daværende forstander, Ejvind Mortensen, der foreslog at det blev et højskolekursus. Det blev en sjov oplevelse at ændre ferie til kursus (light), at få medlemmerne til at slutte op om noget så mærkeligt som undervisning i ferien. Vi fandt ret hurtigt en form med 2 forskellige valgfag og udbuddet var bredt. Sejlads, idræt, drama, psykologi, musik, kreative fag, gøgl og den sociale lovgivning var gennemgående fag i de første år. Og vi husker det som engagerede kursister, som faktisk gerne ville undervises i deres ferie.
Om aftenen var der foredrag eller samvær og selvfølgelig var baren åben, men det fællesskab I dannede betød alt for kurset.
Det var en vild tid. Store armbevægelser, vilde projekter, glade kursister, musik og glade dage. 2 uger i højt tempo. Vi havde et fantastisk samarbejde med de repræsentanter, som skulle lave kurset sammen med os, og vi har mødt mange dejlige mennesker som vi efterfølgende har holdt kontakten til. I 1990’erne blev kurserne til ugekurser og Poul Erik og jeg fik fornøjelsen at være med på RYK’s sommerkursus, hvilket vi har fulgt frem til 2022.
I 1988 afholdt Dansk Handicap Forbund sin første kongres her på Egmont Højskolen og vi blev heldigvis inviteret til at deltage og hjælpe med arrangementet. Poul Erik skulle lave lyd og optage kongressen og Karin skulle spille til morgensang og være behjælpelig med arrangementet.
Det var spændende at følge med i, hvad der blev kongressens hovedemne, og her var der mange muligheder:
Formandsskifte, med eller uden kampvalg. En navneændring fra Landsforeningen af Vanføre til Dansk handicap forbund. Ungdomskredsen, der fortalte hvad de mente om gamle forstokkede medlemmer, ved hjælp af teater og musik. The neverending story om økonomien i forbundet: Arv, Quick lotteri, Sct. Knudsborg, sommerhuse, rige lokalforeninger og et hovedkontor, der godt kunne bruge et lån, eller to. De handicappedes hus i Høje Tåstrup, dejligt men dyrt. U-landsarbejdet eller en god debat om hvordan tingene foregår i Nordjylland kontra Sydsjælland, eller (uhadada) København.
Medlemmer der sagde dybtfølt tak for hjælpen fra socialpolitisk udvalg, eller bolig, motor-og trafikpolitisk udvalg, eller hjælp i andre sager fra hovedkontoret eller de valgte politikere, i en konkret sag.
Når der er præsenteret kandidater til hovedbestyrelse, udvalg og ad hoc grupper, starter aftalerne i korridorerne om stemmer for eller imod, noget for noget eller en lille studehandel i kulissen.
DHF har altid kunnet skabe plads til alle meninger, også dem der måske ikke lige var de toneangivende i forbundet.
Det har været muntert eller alvorligt, genialt eller knap så velovervejet, tænksomt eller letbenet, dyrt eller meget dyrt, men det har aldrig været kedeligt.
Vi ønsker jer endnu engang tillykke med de 100 år og takker for et fantastisk samarbejde gennem mange år og håber I kan holde kampgejsten mange år endnu.
Hilsen Karin og Poul Erik Fink, Egmont Højskolen