Ved du, hvor mange elevatorer der er ude af drift på togstationerne?

person i kørestol på vej ind i elevator

Foto: Colourbox

Mennesker med handicap oplever ofte store udfordringer og forlænget rejsetid, fordi elevatorerne er ude af drift

Den 20. februar 2025

Jubilæumshistorie nr. 8 i anledning af Dansk Handicap Forbunds 100-års jubilæum

13 elevatorer er ude af drift på landets togstationer. Og oveni det er 9 rulletrapper ude af drift. Det er for mange og desværre slet ikke et særsyn. Ofte oplever mennesker med handicap store udfordringer og forlænget rejsetid, fordi elevatorerne er ude af drift.

For mange danskere er det en selvfølge at kunne tage toget. Men for mennesker med handicap er virkeligheden en anden. Defekte elevatorer på stationerne udgør en alvorlig barriere og gør det i mange tilfælde umuligt at rejse frit.

Tilgængelig kollektiv offentlig transport er afgørende for mennesker med handicap, da det sikrer deres frihed og uafhængighed i hverdagen. Uden adgang til kollektiv offentlig transport risikerer de at blive isoleret fra arbejdsmarkedet, uddannelse og sociale aktiviteter.

Jeg synes, det er dybt frustrerende, at så mange elevatorer er ude af drift. Det er langt fra tilfredsstillende og det ekskluderer mennesker med handicap. I Dansk Handicap Forbunds Bygge- og Trafikpolitiske udvalg arbejder vi for, at der skal være to elevatorer på hver perron, eller en anden og bedre alternativ løsning, så det ikke er et problem, hvis den ene er ude af drift
— Helga Mark, medlem af Dansk Handicap Forbunds Bygge- og Trafikpolitiske udvalg

Det sker, at mennesker med handicap ender på en perron, som de ikke kan forlade, fordi elevatoren er ude af drift. Og det kan have lange udsigter at vente på at elevatorerne bliver repareret, derfor bliver de nødt til at tage næste tog, køre til den næste station, for så at køre retur igen, imens de håber på, at elevatoren fungerer på modsatte perron og de kan komme videre i deres dag.

Lige og driftssikker adgang til kollektiv offentlig transport gør det muligt for alle at deltage fuldt ud i samfundet på lige vilkår.

”Jeg synes, det er dybt frustrerende, at så mange elevatorer er ude af drift. Det er langt fra tilfredsstillende og det ekskluderer mennesker med handicap. I Dansk Handicap Forbunds Bygge- og Trafikpolitiske udvalg arbejder vi for, at der skal være to elevatorer på hver perron, eller en anden og bedre alternativ løsning, så det ikke er et problem, hvis den ene er ude af drift”. Siger Helga Mark, medlem af Dansk Handicap Forbunds Bygge- og Trafikpolitiske udvalg.

Dansk Handicap Forbund har altid kæmpet for tilgængelighed som en grundlæggende rettighed. Siden stiftelsen i 1925 har forbundet arbejdet for at fjerne fysiske og samfundsmæssige barrierer, der forhindrer mennesker med handicap i at leve et selvstændigt liv og der er stadig meget at kæmpe for.

Forbundet fortsætter derfor sin indsats for at sikre lige adgang, så alle kan deltage aktivt i samfundet. Funktionsdygtige elevatorer gavner nemlig ikke kun personer med handicap, men også ældre, forældre med barnevogne og mange andre. Derfor insisterer forbundet på, at der skabes løsninger, så ingen efterlades på perronen.

  • Dansk Handicap Forbunds bygge- og trafikpolitiske udvalg (BTPU) arbejder med tilgængelighed for personer med handicap til bygninger, transport, udearealer og natur og vejleder konkret efter anerkendte standarder.

    Læs mere her


Seneste fokus og perspektiv

Forrige
Forrige

Når målgruppen styrer

Næste
Næste

Tillykke med 100 år – en milepæl for fællesskaber og muligheder