Digitalisering og brug af kunstig intelligens risikerer at presse retssikkerheden
Amnesty International har netop lanceret rapporter om digital diskrimination i det danske velfærdssamfund, hvor bl.a. Dansk Handicap Forbund har spillet en central rolle vedrørende afdækning af den digitale diskrimination
14. november 2024
Susanne Olsen, landsformand, udtaler:
”Der er fortsat mange udfordringer i det danske samfund, før mennesker med fysisk handicap er ligestillede med den resterende del af befolkningen, når det gælder digital adgang til information og ansøgning om sociale ydelser. For eksempel har mennesker med nedsat håndfunktion udfordringer, når de skal søge boligstøtte, fordi man ikke kan bruge talegenkendelse og dermed har man ikke adgang til at søge uden at få hjælp fra andre. Når man ikke, som andre borgere, kan foretage den slags handlinger på egen hånd, så udfordrer dette privatlivets fred.”
Gitte R. R. Nielsen, formand for Danske Handicap Forbunds social- og arbejdsmarkedspolitiske udvalg fremhæver samtidig, at:
”Mennesker med handicap afgiver mange personfølsomme oplysninger til myndighederne. Når disse oplysninger trækkes ind i algoritmestyrede systemer, så kan det presse retssikkerheden, fordi en automatiseret afgørelse er 100% afhængig af, om de data de bygger på, er korrekte. Som repræsentanter for vores målgruppe, har vi i rapporten udtrykt bekymring for konsekvenserne, hvis kunstig intelligens ikke bruges på den rigtige måde og med stor varsomhed.”
Rapporterne findes desværre kun på engelsk, men kan findes på følgende links:
Artificial Intelligence in Denmark's Welfare System - Mass Surveillance and Risks of Discrimination