Unge med handicap henter styrke i fællesskabet
I Ungdomskredsen ønsker vi Dansk Handicap Forbund et kæmpe tillykke med de 100 år. Det er værd at fejre, at der findes et sted, hvor vi ikke falder udenfor, hvor skuldrene kan sænkes og vi kan hente styrken til at leve med en funktionsnedsættelse i alle livets forhold
Den 16. januar 2025
Jubilæumshistorie nr. 3 i anledning af Dansk Handicap Forbunds 100 års jubilæum
Her skal vi ikke forklare os
Her er der et fællesskab, hvor jeg ikke skal forklare mig og redegøre for min funktionsnedsættelse. Jeg falder ikke udenfor og er i omgivelser, hvor alle er lige. Jeg bliver spejlet og det er som at komme hjem. Jeg kan sænke skuldrene og fokusere på bare at være mig.
Sådan er den gennemgående fortælling blandt de unge i Dansk handicap Forbunds Ungdomskreds, som gennem mere end 50 år har været et landsdækkende fællesskab, hvor man har dyrket både det sociale samvær, men også faglig viden og udveksling af erfaring fra hverdagen. Det fortæller formanden for Ungdomskredsen Ann-Katrine Kvisgaard og fortæller videre om, at det er et hårdt livsvilkår, når man i stort set alle livets forhold er ’anderledes’ og i mange tilfælde altid skal sætte ord på sin virkelighed eller gøre en ekstra indsats for at blive accepteret og anerkendt af fællesskabet.
Vi henter viden og styrke
Ann-Katrine Kvisgaard fortæller, at fællesskabet er et fundament, men forklarer samtidig, at Ungdomskredsen arbejde målrettet med, at fællesskabet er andet og mere end socialt samvær. ”Det sociale samvær vigtigt for os, men det kan ikke stå alene. Det unikke er jo, at det er et fællesskab af mennesker med unik erfaring og viden om det levede liv med handicap.
Når vi samles 30 mennesker, har vi 30 gange så meget erfaring, som vi som enkeltpersoner kan opnå. Den erfaring deler vi. Det kan være alt fra små praktiske ting i hverdagen, til håndtering af svære dilemmaer vi møder i uddannelsesliv, arbejdsliv eller i forhold til kærester og seksualitet. Erfaringen kombineres altså med stærke indlæg fra eksterne videnspersoner og adgang til stærk rådgivning. Det betyder, at vi altid går derfra med fornyet styrke, som vi tager med os hjem i vores egne tilværelser.
Kort sagt vi henter viden og styrke, som ruster os til at kunne indgå i alle de fællesskaber vi er en del af i hverdagen”.
Livslangt behov for fællesskabet
”Når Danske Handicap Forbund fejrer sit 100 års jubilæum, så fejrer vi først og fremmest, at der er skabt et fællesskab med unik viden, som gennem årene har haft enorm betydning for unge med handicap”, fortæller Ann-Katrine Kvisgaard, og peger på, at behovet er livslangt: ”I dag har vi, som lever med et handicap, mange muligheder, men der er et stort pres på handicapområdet og vi møder hver eneste dag stigma, uvidenhed og fordomme, som gør, at vi har brug for denne vekselvirkning mellem det trygge fællesskab og det liv vi lever i hverdagen, hvor vi skal navigere igennem tilværelsen på lige fod og med de samme udfordringer som alle andre unge. Det er et behov, som vil være der gennem hele livet og hvor Dansk Handicap Forbund tilbyder noget helt unikt. Vi står på skuldrene af mange generationer, som har opbygget noget helt særligt sammen. Det er en rigtig god grund til, at vi ønsker forbundet et kæmpe tillykke med de 100 år!”
Læs mere om Ungdomskredsen her