Skuffende ny aftale om merudgifter
Regeringen har fremsat ny aftale om forenkling af merudgiftsbestemmelsen, men aftalen lever ikke op til sine ambitioner, da den vil være en forringelse for nogle og samlet set medføre forøget bureaukrati
Den 22. januar 2025
Ambitionen om at forenkle merudgiftsbestemmelsen har igennem flere år stået som et centralt eksempel på, at man kan gennemføre forenklinger på handicapområdet, som skulle sikre med forhold for målgruppen og bedre anvendelse af midler på området, hvor der i dag bruges enorme summer på at administrere ordningen, mens mange af vores medlemmer år efter år er presset ud af ordningen og konfliktniveauet mellem borgere og kommuner er meget højt.
Den ny politiske aftale kommer, efter Dansk Handicap Forbunds vurdering, ikke til at løse bestemmelsens udfordringer.
Som hovedlinje, så bliver reglerne på børne- og voksenområdet ensrettet, men personkredsvurderingen vil være den samme
Forenklingen består i, at der for voksengruppen indføres en lavere bagatelgrænse for, hvornår man kan komme i betragtning til ydelsen, men en højere på børneområdet.
Nærmere bestemt skal man kunne sandsynliggørelse udgifter på 555 kroner om måneden, som udløser et en ydelse på 1105 kroner. Har man udgifter for mere end 2000 kroner, skal alle udgifter dokumenteres.
Vi kvitterer for, at man omdøber ordningen til kompensationsydelse, som er mere retvisende og vi anerkender forsøget på at forenkle dele af bestemmelsen, men samlet set er den foreslåede aftale et udtryk for mere af det samme, som ikke løser de udfordringer vi står med i dag.
Landsformand Susanne Olsen udtaler:
”I Dansk Handicap Forbund er vi ikke imponeret over aftalen. Vi har mange medlemmer med handicap – fx mennesker med rygmarvsskader, som over årene er presset ud af ordningen, selvom de dokumenterbart har merudgifter, som er en følge af deres funktionsnedsættelse. Aftalen hjælper ikke disse mennesker, fordi personkredsvurderingen er den samme som i dag.
Samtidig består bestemmelsens grundproblem – det vil nemlig fortsat være forbundet med stort bureaukrati, når man borger og kommune skal blive enige om, hvorvidt man er over bundgrænsen. Samme problem vil opstå for dem med udgifter i den høje ende, som vil blive mødet af udfordrende dokumentationskrav i kombination med en såkaldt positivliste over, som endnu ikke er defineret.
Endelig er vi særligt bekymrede for konsekvenserne for børnefamilierne, som vil blive mødt af en højere bundgrænse end i dag. På det foreliggende grundlag kan vi ikke se, at der er lyttet til de behov og pointer, som vi har fremført fra handicapbevægelsens side.”
I Dansk Handicap Forbund vil nu arbejde tæt sammen med vores partnere i de øvrige handicaporganisationer om det videre forløb, afslutter Landsformand Susanne Olsen.
Læs om aftalens indhold her