Godt nytår og tillykke med de 100 år!

Foto: GUA Studio

Nu skydes Dansk Handicap Forbunds 100-års jubilæum i gang. Landsformand Susanne Olsen giver her en første replik om et år, som bliver fyldt med spændende begivenheder og fejringer over hele landet

03. januar 2025

Af: Susanne Olsen, landsformand i Dansk Handicap Forbund

Nu træder vi ind i 2025, og dermed kan vi ønske hinanden godt nytår! Men for os i Dansk Handicap Forbund er det et helt særligt år. I år er det 100 år siden, at Dansk Handicap Forbund blev stiftet under navnet Landsforeningen af Vanføre og Lemlæstede.

For 100 år siden var de første behandlingsmuligheder og kompensationsordninger opstået, men mennesker med bevægelseshandicap kiggede på hinanden og sagde – nu vil vi danne vores egen forening. Man ville kæmpe for ligestilling – at blive arbejdsfør og at være en del af samfundet på lige fod med andre.
Men vigtigst af alt er, at man først og fremmest ville vi tale på egne vegne. Det gør vi stadig, for vi er eksperter i vores liv, og vi har unik viden, som ingen andre end os nogensinde vil kunne få.

Da Dansk Handicap Forbund blev til, var det først og fremmest en historie om mennesker, som sammen skabte et fællesskab. Et fællesskab, som både var socialt, og et fællesskab, hvor man kunne mødes og støtte hinanden, udveksle erfaringer, idéer og viden.
Gennem fællesskabet kan man hjælpe hinanden med at mestre hverdagen og finde ud af, hvordan man navigerer i livet, når man har et bevægelseshandicap. Det er ikke diagnoser og sygdom, som er omdrejningspunktet, men derimod at få fjernet de samfundsskabte barrierer, der er rundt om os.

I de 100 år er der sket en enorm udvikling. En stor del af os er kommet ud af institutionerne og har skabt egne liv i eget hjem. Vi har et pensionssystem og kompensationsordninger, som på papiret giver en lovmæssig mulighed for at være aktive på uddannelsesområdet, arbejdsmarkedet og i fritidslivet. Vi kan stifte egen familie og i det hele taget være aktive samfundsborgere.

Store rettigheder og fremgang er opnået i de 100 år.
Men en anden side af historien er desværre, at vi i disse år oplever et stort pres på handicapområdet. Vi ser, hvordan mange af de muligheder og rettigheder, som vi har været med til at skabe, er kommet under massivt pres. Det er blevet sværere at opnå den kompensation, man har brug for, og hver dag oplever vi, at medlemmer får reduceret eller frataget helt grundlæggende hjælp.

Vi kan også se, at der stadigvæk er et stort stigma, uvidenhed og berøringsangst i forhold til mennesker med handicap, og når vi omtales som gruppe, så omtales vi som et økonomisk problem. I Danmark har mange mennesker en opfattelse af, at vi har en høj grad af ligestilling, men udviklingen står stille, og på mange områder går den direkte tilbage, og dermed bliver det sværere at være en del af samfundet.

Tilbagegangen på handicapområdet betyder, at Dansk Handicap Forbund stadigvæk er et meget vigtigt forbund. For her har vi det fællesskab, som udgør en sikker havn, hvor man kan hente lige præcis den styrke, der gør, at man kan fungere i alle de forhold, som har betydning for et godt liv.

Mens presset øges, gør vi endnu mere ud af at støtte hinanden. Når vi gør det, så genererer vi en viden, som er vigtig i forhold til det arbejde, der skal gøres med at skabe bedre vilkår både i forhold til administratorer, det politiske system og andre medborgere. Vi har travlt med at rådgive og måtte i løbet af 2024 besvare mere end 2700 henvendelser om hjælp.
Det samme ses hos tillidsvalgte over hele landet, som hver dag arbejder hårdt for at støtte medlem til medlem. Se bare på vores bisiddere, som i 2024 har gennemført 825 timers frivillige støtte, hvor medlemmer har støttet andre medlemmer.
Vi har tilgængelighedsvejledere, som over hele landet formidler viden om tilgængelighed, vi har mere end 300 aktive frivillige i vores lokalafdelinger, specialkredse, udvalg og interessegrupper, som hver dag skaber aktiviteter, som styrker det fællesskab, som er så afgørende.

Viden om det levede liv med handicap er helt centralt for os, og grundet det store pres er det vigtigere end nogensinde, at vi holder sammen.
Netop derfor er det glædeligt at se, hvordan der sker en stor udvikling mange steder i forbundet. Vi ser flere steder generationsskifter, hvor de unge kommer ind og er med i lokalafdelingernes bestyrelser. Vi ser også, at der er tages initiativ til nye lokalafdelinger og interessegrupper.
Mens der er pres på os udefra, oplever vi, at fællesskabet lever i bedste velgående.

Der er mange udfordringer i disse år, men samtidig så er der også grund til at fejre det fællesskab, som gennem 100 år har været enormt vigtig for mennesker med bevægelseshandicap. Et fællesskab, som har været med til at skabe store forandringer i forhold til udvikling af kompensationsordninger og ligestilling, og som udgør en sikker havn og en stærk platform, hvor vi henter den styrke, som giver os mulighed for at være en del af samfundet.

Gennem hele 2025 vil I hver fredag kunne læse små jubilæumshistorier her på hjemmesiden. Der vil både være hilsner fra samarbejdspartnere, personhistorier og historier om, hvad vi som forbund har gjort og gør.

Så følg med og få et indblik i, hvad det er for et fællesskab, som Dansk Handicap Forbund består af. Vi glæder os utrolig meget til et spændende jubilæumsår med både begivenheder, fester og fortællinger over hele landet. Og vi glæder os til at invitere samarbejdspartnere og andre interesserede med ind på hjemmesiden og på de sociale medier for at deltage i fejringen af de 100 år.

I ønskes alle et rigtigt godt nytår og et rigtigt godt jubilæumsår.

Tillykke til forbundet med de 100 år!

Susanne Olsen
Landsformand

 

 

Seneste fokus og perspektiv

 
Næste
Næste

Læs seneste BTPU Nyhedsbrev her