www.colourbox.com

Patientinddragelsen halter på hospitalerne

Tid, lokaler med ro og kendskab til redskaber er afgørende for, at sundhedsprofessionelle kan inddrage patienterne. Rammerne er ikke optimale, konstateres det i ny undersøgelse.

19. nov. 2015

Læger og sygeplejersker vil gerne inddrage patienterne i behandling og pleje, men på mange afdelinger er der ikke lokalerne til det, og det kan også knibe med tiden til de nødvendige samtaler.

Det viser en ny undersøgelse gennemført af Danske Patienters Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS), Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd.

På trods af at stort set alle adspurgte læger og sygeplejersker vurderer, at det kan forbedre kvaliteten af behandlingen at inddrage patienterne mere, så svarer halvdelen, at de fysiske rammer ikke lever op til behovene. Hver femte sygeplejerske og mere end hver fjerde læge mener ikke, at der er tid nok til inddragelse.

"Det er foruroligende tal. Hvis de sundhedsprofessionelle ikke kan tale med patienten under fortrolige og rolige forhold, så bliver det meget svært at sikre en ordentlig inddragelse – og det går ud over behandlingskvaliteten," siger formand Grete Christensen fra Dansk Sygeplejeråd i en pressemeddelelse fra Danske Patienter.

På baggrund af undersøgelsen kommer Danske Patienter med fire anbefalinger, som blandt andet indbefatter at gøre patientinddragelse til en del af uddannelsen af sundhedspersonale.

LÆS MERE: ANBEFALINGER TIL PATIENTINDDRAGELSE