Foto: Gua Studio

Dansk Handicap Forbund bekymret: Den politiske vilje til reelle ændringer udebliver i finanslovsudspil

"Det skal ikke være en kamp at få den hjælp, man har behov for", har vi hørt social- og ældreminister Astrid Krag sige mange gange gennem de seneste år. Faktum er, at det er en kamp at få hjælp, og derfor er det nu vigtigt, at politikerne viser vilje til at ændre status quo. Finanslovsudspillet fra regeringen lader desværre meget tilbage at ønske.

31. aug. 2021

Økonomiforhandlingerne i foråret mellem stat og kommune var – efter de mange løfter og udmeldinger om forbedringer på det stærkt underprioriterede handicapområde – som at få en spand koldt vand i hovedet, da der ikke blev givet det løft til området, som også kommunerne fandt nødvendigt.

Derfor var finanslovsudspillet ventet med spænding. Ikke mindst fordi det er her, der skal afsættes en realistisk ramme, hvis vi skal se bæredygtige løsninger, som er andet en fernis, mener landsformand i Dansk Handicap Frobund Susanne Olsen.

”Jeg er et positivt menneske og prøver ved enhver lejlighed at se muligheder alle steder. Men med regeringens fremlagte udspil til finansloven er jeg mere end bekymret. Jeg glæder mig over, at der er prioriteret midler til en styrkelse af retssikkerheden via den såkaldte reserve, men det mest afgørende - spørgsmålet om en specialeplan - gør mig særligt bekymret. Jeg anerkender, at specialeplanen er nævnt, men med dette udspil er jeg nødt til at spørge: kan man gennemføre en ambitiøs reform af handicapområdet for 45 millioner kroner årligt? Det tror jeg ikke,” konstaterer hun.

Tilbage står det kommende forhandlingsforløb, som vil være afgørende for, om de får taget de store og nødvendige skridt, som vores medlemmer har behov for. Det er i den kommende tid, politikerne skal vise, om den politiske vilje er mere end blot ord og løfter om forbedringer på handicapområdet, og her appellerer vi kraftigt til, at støttepartierne sætter ind.

”For politikerne handler det om tal og ord, men for vores medlemmer handler det om fundamentet under deres hverdag og liv. Det må vi ikke glemme,” siger Susanne Olsen.

”Derfor vil vi i den kommende periode stå sammen med hele handicapbevægelsen om at få en langt mere ambitiøs prioritering af handicapområdet. Det er nu, politikerne skal vise, at de reelt ønsker at forbedre området og leve op til løftet om, at det ikke må være en kamp at få hjælp.”

Sammen kan vi sætte handicapområdet på dagsordenen til folketingsvalget
05. okt. 2022