Foto: Jeppe S. Kerckhoffs

Hvorfor er det så svært at investere rigtigt fra starten?

Kan vi sammen blive bedre til at investere i den rigtige hjælp fra starten, så borgerne kan fungere bedre – set i et livslangt perspektiv og kan pengene anvendes mere effektivt?

15. jun. 2018

Dette spørgsmål var der enighed om, at vi kan blive meget bedre til at håndtere. Enigheden kredser om, at man gerne vil bruge pengene bedre og samtidig sikre borgerne et bedre liv, men udfordringerne blev også tydeliggjort i debatten. Et centralt problem er for eksempel, at frugten af de gode investeringer ofte høstes i en anden forvaltning eller måske ved, at man ’bare’ fastholder sit funktionsniveau og hvordan dokumenteres det? Det kan vi ikke fuldt ud i dag. Og det er en udfordring, at de enkelte ledere og forvaltninger måles på deres resultater, og man dermed ikke får kigget på helhedsbilledet.

Det er svært at måle på effekten af investeringerne, og vi mangler mere viden om dette meget komplekse område, men i panelet var der enighed om, at vi er nødt til at komme i gang med øvelsen og dermed lære mere om, hvordan vi kommer videre. Og så blev det nævnt, at der fra Christiansborgs side netop nu arbejdes med at få fokus på de sociale investeringer, så det ikke er kommunerne alene, som skal bære udviklingen.

Landsformand Susanne Olsen var glad for den store tilslutning til at igangsætte en ny bevægelse.

"Jeg glæder mig over, at en bred kreds af repræsentanter fra både kommuner, fagpersoner, brugere og Christiansborg er enige om, at vi skal videre af denne vej, og jeg tror på, at vi er godt i gang med at skabe et fælles virkelighedsbillede. Vi skal investere rigtig fra starten, men samtidig holder vi i Dansk Handicap Forbund fast i, at hvis der skal investeres, så skal vi gøre det med fokus på det enkelte menneske, og vi skal i den grad have etikken med os, og det bringer vi med ind i debatten, når vi hen over efteråret arbejder videre med de parter, vi har samlet," fortalte Susanne Olsen efter debatten.

I debatten deltog:

• Mette Heidemann, direktør for Børn, Skole og Familie, Kalundborg Kommune
  • Helle Linnet, direktør for Social og Arbejdsmarked, Vordingborg Kommune, og formand for Socialchefforeningen
  • Torsten Gejl, ALT, Folketinget
  • Kristian Jakobsen, analysechef, Den Sociale Kapitalfond