Foto: Katrine Ibsen Larsen

Folkemøde 2019: Er innovationsværksteder vejen til fornyet tillid?

Under overskriften ”Økonomisnak forbudt!” havde Dansk Handicap Forbund indbudt en række centrale spillere på handicapområdet til fritænkende workshop om, hvordan handicap- og socialområdet skulle se ud, hvis økonomien ikke spillede nogen rolle.

13. jun. 2019

”Vi vil have social værnepligt, så alle borgere for forståelse af, hvad det vil sige at have sociale udfordringer.”

”Vi vil gøre job på det sociale område til højstatus og have ændret hele samfundets tankegang gennem tillidsbårne møder med borgeren.”

”Egentlig skal vi ikke bekymre os om økonomi, når vi ”sætter tankerne fri”, for al erfaring viser, at borgeren ikke efterspørger mere, end de rent faktisk har behov for.”

Sådan lød nogle af de udmeldinger fra en række eksperter, som Dansk Handicap Forbund torsdag samlede til et innovationsværksted under overskriften: ”Økonomisnak forbudt!”

Der var repræsentanter fra både vores kendte samarbejdspartnere fra handicapområdet, men også ’darkhorses’ som den liberale tænketank CEPOS, Finanssektorens Arbejdsgiverorganisation og Folkekirken var repræsenteret, da eksperterne blev ført igennem en proces, hvor idéerne fik frit løb, og hvor al snak om økonomi blev standset med røde kort.

Tilhørerne deltog på lige fod med de indbudte, og de leverede en række idéer, som forbundet nu tager med hjem til inspiration, når vores tillidsvalgte arbejder med udviklingen af vores politik. Fra tilhørersiden lød et forslag om, at netop denne slags kreative værksteder, hvor både borgere, administratorer og politikere får lov at tænke frit og ud af rammerne, ville være vejen frem, hvis man vil øge den lokale tillid.

”Vi synes, Folkemødet er et fantastisk sted til at arbejde med netop denne type kreative processer, og vi kommer hjem med ny inspiration, mens vi samtidigt får samlet nogle mennesker, som ikke normalt har det store fokus på handicapområdet. Som handicaporganisation ved vi meget, men man skal ikke underkende værdien af at få nye input fra stærke stemmer i samfundsdebatten,” konstaterede landsformand Susanne Olsen, som selv sad med ved et af de idérige ekspertborde.

Inputs fra både eksperter og tilhørere, vil nu blive inddraget i forbundets politiske arbejde.

Ved ekspertbordene sad:

• Susanne Olsen, landsformand, Dansk Handicap Forbund
  • Anni Sørensen, landsformand, Landsforeningen LEV
  • Janet Samuel, kontorchef, socialpolitisk kontor i KL
  • Karen Wung-Sung, advokat, Advokatrådet
  • Leif Olsen, seniorforsker, VIVE
  • Lene Fruelund, KL’s socialudvalg
  • Liselotte Hyveled, formand, Det Centrale Handicapråd
  • Lone Nørager Kristensen, formand, Epilepsiforeningen
  • Louise Dixen Hansen, sognepræst, Folkekirken
  • Marie Sonne, næstformand, Socialpædagogernes Landsforbund
  • Mia Amalie Holstein, velfærdspolitisk chef, CEPOS