Foto: Jeppe S. Kerckhoffs

Folkemøde 2019: Hjælpemidler er ikke en standardvare

Mennesker er forskellige, funktionsnedsættelser påvirker mennesker på forskellige måder, og menneskers liv er forskellige. Netop derfor skal hjælpemidler være specialtilpassede, og det fungerer ikke, hvis man tror, de kan reduceres til at være en stangvare som i en tøjkæde eller et supermarked. Dansk Handicap Forbund havde inviteret til debat om hjælpemidler som specialiserede produkter.

15. jun. 2019

Landsformand Susanne Olsen fortalte på lørdagens folkemødedebat ”Hjælpemidler – individuelt tilpasset produkt eller stangvare?” om, hvor vigtigt det er at få noget helt individuelt tilpasset. For eksempel er kateter et produkt, som kan gøre rigtig meget skade, hvis man tror, man kan lange en standardvare ud.

Desværre er det ofte det, man oplever, når eksempelvis mennesker med rygmarvsskader kommer hjem fra sygehussektoren med en anbefaling, som kommunen efterfølgende laver om, fordi man lokalt har aftale om køb af nogle bestemte produkter.

Måtte tage gammel stol tilbage
Medlem af forbundets social- og arbejdsmarkedspolitiske udvalg Gitte R.R. Nielsen brugte sig selv som eksempel, da hun fortalte om, hvordan hendes kommunen forsøgte at erstatte hendes udtjente kørestol med en stol, de havde stående fra en anden borger, som ikke længere skulle bruge den – en stangvare.

Efter kort tid blev det tydeligt for Gitte R.R. Nielsen, at kørestolen gjorde det umuligt for hende at fortsætte sin aktive hverdag, og hun endte med at aflevere den tilbage til fordel for sin 12 år gamle og udslidte kørestol, som ellers stod til udskiftning. Efter et år kunne den gamle kørestol ikke mere, men i det år, der var gået, havde kommunen gennemgået en organisationsændring, som gjorde, at Gitte R.R. Nielsen fik mulighed for at få en kørestol baseret på en konkret og individuel vurdering af hendes behov.

Gitte R.R. Nielsen endte – efter en lang og utryg proces – med et særligt tilpasset produkt, som gjorde det muligt for hende at genoptage sin aktive livsstil.

Med dialog findes de rigtige løsninger
Ergoterapeutforeningen gjorde opmærksom på, at alt for mange vurderinger i dag træffes ved et skrivebord, og der er alt for lidt tid til at komme ud til borgeren og forstå detaljerne i deres livssituation. Det kræver respekt for, at ’ting tager tid’, og desværre slår de dårlige beslutninger tilbage, fordi borgeren har fået problemer.

Samtidig pegede Ergoterapeutforeningen på, at netop de rigtige beslutninger, som baserer sig på en god relation til borgeren, er langt billigere i længden.

”Den rigtige løsning er ikke nødvendigvis den dyreste – nogen kan godt klare sig med standardprodukter, men det kræver stadig faglig tilpasning og instruktion, hvis det skal virke,” fortalte formand for Ergoterapeutforeningen Tina Nør Langager.

Kommunerne tænker for kortsigtet
Medicoindustrien, som er brancheorganisation for de danske virksomheder, der arbejder med eller har interesse i medicinsk udstyr, kunne fortælle, hvordan de også oplever meget stort fokus på, hvad produkterne koster, frem for at have et fokus på, hvad der virker for den enkelte borger.

Det betyder blandt andet, at de innovative løsninger, som er særligt gode, glider i baggrunden, fordi det er det, der umiddelbart kan afsættes til fx kommunerne, der bæres frem og præsenteres.

”Der er incitamentsstrukturer i kommunerne i dag, som betyder, at de ofte vil prøve at spare her og nu, men undlader at kigge ind i den langsigtede investering,” fortæller Lene Laursen, vicedirektør i Medicoindustrien og fortalte om en kommune, hvor man havde forsøgt at indføre et standardkateter udelukkende ved at informere brugerne om det pr. brev, og altså helt uden at se på, om produktet var brugbar for den enkelte. Ren skrivebordsøvelse.

Hjælpemiddelindustrien tog ligesom Medicoindustrien fat i, hvor vigtig innovationskraften er, og direktør Morten Rasmussen fra Danish Care nævnte, at de hjælpemidler, vi taler om, faktisk er noget, som næsten alle på et tidspunkt i løbet af deres liv kommer til at få brug for, men at kommunernes meget store fokus på økonomi gør, at udvalget stærkt begrænses.

”Forestil jer, at I kun måtte købe nogle ganske bestemte produkter i tøjforretningen, og I ikke har mulighed for at vælge det, der passer jer personligt. Det begrænser desværre borgernes mulighed for at blive selvhjulpne, aktive borgere, og det forstærkes, når man som stat laver store indkøb, hvor netop det individuelle og lokale forhold sættes under pres,” lød det.

Samtale er vejen til at få genskabt tilliden
Det synspunkt, og en række af de andre, udfordrede debattens eneste repræsentant for kommunerne, formand for Socialchefforeningen, Helle Linnet, ved at stille spørgsmål ved, hvor mange, der reelt har penge og råd til at vælge helt frit i alle sammenhænge; langt de fleste er underlagt økonomiske begrænsninger, på samme måde som hjælpemiddelområdet er underlagt økonomiske rammer.

Måske netop af den årsag kom hun med et helt konkret råd til, hvordan man som borger kan hjælpe sin kommune med at se potentialet i et hjælpemiddel, som måske er dyrere end et andet.

”Brug ordet businesscase. Det kan vi godt lide, og jo mere konkret man kan blive i forhold til det langsigtede perspektiv, og hvordan hjælpemidlet kan afhjælpe nogle behov, som kan spare penge andre steder, jo bedre,” lød det fra Helle Linnet.

Hun understregede, at kommunerne i stigende grad arbejder på at tale sammen på tværs af kommunernes forvaltninger for på den måde at fremme, at de beslutninger, der træffes, er tænkt sammen og giver mening både i forhold til livskvalitet for den enkelte og økonomien i kommunerne.

”Man må aldrig forsvare de steder, hvor det går galt. Jeg ved godt, at der er udfordringer på det her område, men der er også en masse, der går godt, og hvor borgerne er glade. Vi har et kæmpe ønske om at gøre borgerne tilfredse, men der er et økonomisk perspektiv, og det er et stort problem, at der anvendes en meget skarp retorik om kommunerne. Vi skal hellere tale sammen om, hvordan vi kan blive bedre, der hvor det ikke fungerer. Det handler om gensidig tillid, og hvis vi ikke kan skabe den, så er der kun en taber, og det er borgeren,” sagde hun. ”Derfor er vi nødt til at blive bedre til at tale sammen, tænke over retorikken og kigge ind i de gode businesscases.”

Ny alliance på vej
Landsformand i Dansk Handicap Forbund, Susanne Olsen kvitterede og fremhævede, hvor afgørende det er, at mennesker med handicap får det rigtige hjælpemiddel for at kunne fungere i hverdagen.

”Derfor har vi som brugere heller ikke en interesse i at skabe konflikt. Vi vil også dialogen, og det er også derfor, vi har inviteret til debat i dag. Det giver os et fundament at arbejde videre ud fra,” konstaterede hun.

Alle deltagere var enige om, at der er behov for en alliance, hvor vi på tværs af brugere, kommuner og producenter kan arbejde for at få nogle bedre løsninger på området. Dansk Handicap Forbund vil derfor stille sig i spidsen for og arbejde videre med vores samarbejdspartnere om at oprette sådan en alliance.

”For der er behov for en oprydning af området,” lød det fra Susanne Olsen.

I debatten, som blev faciliteret af Nick Allentoft, chefredaktør på DenOffentlige.dk, deltog:

  • Susanne Olsen, landsformand, Dansk Handicap Forbund
  • Helle Linnet, formand, Socialchefforeningen
  • Lene Laursen, vicedirektør, Medicoindustrien
  • Morten Rasmussen, direktør, Danish Care
  • Tina Nør Langager, formand, Ergoterapeutforeningen

Seneste nyheder

Sammen kan vi sætte handicapområdet på dagsordenen til folketingsvalget
05. okt. 2022

Sammen kan vi sætte handicapområdet på dagsordenen til folketingsvalget

Vind billetter til Halloween i tivoli 2022
30. sep. 2022

Vind billetter til Halloween i tivoli 2022

DHF tilbyder: Netværksgrupper for forældre til børn med handicap
28. sep. 2022

DHF tilbyder: Netværksgrupper for forældre til børn med handicap

Dansk Handicap Forbund om finanslovsudspillet: glem nu ikke, hvad der virkelig er brug for!
01. sep. 2022

Dansk Handicap Forbund om finanslovsudspillet: glem nu ikke, hvad der virkelig er brug for!

Endelig! Nu har også voksne ret til livsnødvendig hjælp om natten
30. aug. 2022

Endelig! Nu har også voksne ret til livsnødvendig hjælp om natten

66 organisationer: balancen mellem arbejdsevne og værdig behandling er ikke fundet endnu
29. aug. 2022

66 organisationer: balancen mellem arbejdsevne og værdig behandling er ikke fundet endnu

Støt Dansk Handicap Forbund

Husk at skrive CPR-nummer, så sørger vi for at indberette beløbet til SKAT